dinsdag 29 december 2009

Een feestdagenstop!

Door de drukte rondom de feestdagen EN de lage temperatuur in mijn schuurtje ben ik wat terughoudend in het bouwen. De lage temperatuur schijnt niet zo goed te zijn voor de lijm, zeker als je het bouwproject in de warme huiskamer bewaart en vervolgens in de kou gaat bouwen. Ik wacht even de normale Nederlandse temperatuur af.

zaterdag 21 november 2009

Ja, nu wordt het serieus

Beetje bijschaven, schuren (in de schuur natuurlijk), de vlekjes eraf scraperen, dan wordt het echt mooi.
Maar eerst de andere kant nog.



Super strak... niet dan?

vrijdag 20 november 2009

Verder met de ribben

Alle ribben zijn nu gebogen en kunnen dus gelijmt gaan worden. Weer een spannende klus.



Als eerste lijm je de C-bout en die schuin je vervolgens af.


Hier een fotootje van de lijm (beenderlijm).
 
Nu kunnen de bovenste en onderste ribben tegen de C-bout gelijmt worden. Zie hier:


En dan maat weer 24 uur wachten en hopen dat de lijm gedroogd is.
Als dit gelukt is doe ik de andere kant en zijn we met deze klus klaar!

woensdag 4 november 2009

Verder met de hals

Terwijl de onderste ribben op de mal drogen ga ik verder met de hals. Er is dus altijd van alles te doen. Een hele klus doordat er werkelijk NIETS recht is aan dit stuk hout. Ik heb stukken hout aan moeten lijmen waar ik tekort had. Wel gelet op de nerf-richting en dat het stukje hout afkomstig is vlak bij het te lijmen plekje, zodat er weinig kleur verschil is en het exact de zelfde werking heeft. Vandaar dat het er een beetje raar uitziet. Het komt allemaal goed... het is nu alleen nog maar een kwestie van hout weghalen en er blijft een mooie hals over. (hoop ik)


 
Dit ziet er echt gek uit! Het is dat ik weet waar ik mee bezig ben, anders zou ik NU op internet een kant en klare hals bestellen.

 
Een ontdekking: haakse slijper met grof schuurpapier. Het lijkt wel boter!


Zo, nu krijgt ie een beetje vorm!

dinsdag 20 oktober 2009

Bovenste ribben

Hier een plaatje van de drogende bovenste ribben. Net gebogen. Vergeleken met de C-bouten was dit kinderspel. De onderste ribben zullen nog makkelijker zijn. Deze hebben maar 1 scherpe bocht.
Het gaat steeds meer op een bas lijken. Zo houd ik mijzelf gemotiveerd.

 

vrijdag 16 oktober 2009

Wie niet wil schaven moet lui zijn!

Het halsblok heeft een vreemde curve (voorkant heeft een andere bocht dan de achterkant). Ook hiervoor heb ik een contrablokje nodig om de ribben mooi in vorm te klemmen. Je zou kunnen schaven maar een plankske met wat houtrotvuller erop, een lijmklem en een plastiek zakje heb je zo de perfecte contravorm te pakken. Effe drogen en de bovenste ribben kunnen nu gebogen gaan worden.

De gedroogde C-bout

En na bijna een week op de mal gezeten te hebben is dit het resultaat. Mooi in vorm gebleven. Hier was ik nou zo bang voor, dat ze terug zouden buigen. En zie hier! Mooi he!

Ondertussen...

Tijdens het drogen van de gebogen c-bouten heb ik mij nuttig gemaakt door het blok voor de hals wat te rechten met mijn lintzaag. Het ietwat getordeerd blok op een plank mdf gelijmt dat het zo naar mijn idee mooi haaks gezaagd kan worden. De plank als geleider gebruiken en zagen maar. De plek waar later de toets komt is nu vlak en mooi haaks op de button. Het ziet er best profesorisch uit zo, niet?



vrijdag 9 oktober 2009

De eerste C-bout

Dit moment heb ik psygisch lang uitgesteld. Het moest ervan komen. Ik begin ook meteen met het moeilijkste stukje, namelijk de C-bout. De bochten zijn hiervan het scherpst. Ik kreeg door gebruik van het buigijzer al snel schroeiplekken op het hout (en op mijn trui). Uiteindelijk ben ik overgestapt op de verfbrander en de plantenspuit. Door het hout over een contra-mal te spannen en constant te verwarmen en nat houden is het me gelukt de vorm erin te krijgen.



 
En hier is de zijkant geheel om de mal gebogen.
Maarrrr, de mal drukte zich door het hout heen dus heb ik hem gauw losgemaakt en op de basismal geplaatst om te drogen.



En dan is het nu maar hopen wanneer het hout droog is of de vorm erin blijft zitten. (je ziet hier rechts de schroeisporen... dat wordt schuren...). Nog 5 stukken te gaan...

dinsdag 6 oktober 2009

The bend-iron

Het buigijzer om de ribben te buigen. Gemaakt van een stalen tafelpoot. Brander erin en klaar is kees.

woensdag 30 september 2009

De basis is er

Het halsblok, eindblok en de hoekblokjes zijn klaar en zijn in de mal geplaatst.
Ik zal me nu moeten gaan oriënteren op het buigen van de zijkanten. Nu wordt echt spannend!



Het halsblok heb ik nu alvast schuin afgezaagd (aan de achterkant) Als de zijkanten er al op zouden zitten lijkt mij dit een ondoenlijke klus.







maandag 28 september 2009

Nu nog een mooi kettinkje...

Het halsblok is klaar om aan de mal te schroeven. Was wel een lastige klus omdat de voorkant een ander ronding heeft dan de achterkant. Dit omdat de hals (de button) taps loopt. Met het uitzagen van de uitsparing voor de hals wacht ik mee tot de ribben (zijkanten) gelijmt zitten. Ik ben namelijk bang dat ik met de lijmklemmen het blok zal breken. Zo is hij nog lekker sterk.
Ik kwam er helaas achter dat stuk hout voor de hals een centimeter of 2 te ondiep is. Ik zal moeten gaan plakken, of een knik maken in het achterblad maar dat zie ik even niet zo zitten. Lijmen dus!


vrijdag 25 september 2009

Het hoekblok van de maatschappij

Hier de hoekblokjes. Eerst het profiel globaal gefreesd....:"Vrees niet, vader." "Ja, maar het moet af."
Daarna met mijn nieuwe guts bijwerken (ook in mijn vinger!) en vervolgens glad schrapen. Nooit eerder geschraapt maar het gaat werkelijk geweldig!!!! Zo kan iedereen een bas bouwen!

donderdag 24 september 2009

Eigenlijk doe ik het allemaal hierom...

Hij is binnen... een ibex 18mm bolle vioolbouwschaaf. Altijd al een indrukwekkend stukje gereedschap gevonden. Kost een rib uit je lijf maar dan heb je ook wat.

Groot he!!!

Onee, toch niet!

dinsdag 22 september 2009

De diktemeter... ook die heb je nodig!

Ik hoop dat deze zelfbouw-diktemeter goed dienst zal doen. Ik heb hem gemaakt met een 1,95 euro kostende weegschaal van de Blokker. Het frame uit mdf heb ik voor de zekerheid maar geverfd. Mdf wil nog wel eens vervormen in vochtige ruimtes (mijn schuur dus...). Nu nog ijken en een schaalverdeling met Illustrator tekenen en klaar is de meter. Eén rondje op de wijzerplaat staat voor ongeveer 1 cm dikte. Dit lijkt mij nauwkeurig genoeg. Maar hopen dat hij ook constant is en blijft.



 

donderdag 17 september 2009

Een mooi instument maak je met mooi gereedschap

 Ook meneer Stradivarius deed het zo! ...geloof ik....

Eindelijk heb ik hem

Deze lintzaag is een onmisbaar stukje gereedschap.

Het nekblok

Hier is het nekblok op maat geschaafd. Nu nog afronden.

maandag 14 september 2009

Nog een klein stukje hout

Ik was nog een stuk hout vergeten. Een paaltje spruce. Dit voor het nekblok, staartblok en de blokjes in de vioolpuntjes (hoe heten die dingen?). De basbalk en de plintjes moeten er ook van gemaakt worden.
Gelukkig verkocht de Amsterdamse fijnhouthandel kleine stukken hout op maat (ahum)


Dat wordt zagen. En schaven. Ik kan me nu wel een foutje permiteren. Houd moet, hout moet!

En dan de mal

De mal uit mdf... lekker goedkoop. Ik was 18 euro kwijt (oja en een gatenboor). Ziet er al leuk uit zo'n ding.
Lang leve de bovenfrees!!!

 
 

De mal voor de mal

Het eerste bouwwerkje is de mal die ik gebruik om de echte mal te tekenen en te fresen. Hierdoor wordt de uiteindelijke mal exact symmetrisch en super strak.

En toen was er hout. Dat snijdt pas hout!

Bij een basbouwer heb ik dit hout kunnen kopen. En wel inclusief een voorgeschaafde toets. Het betreft een fichte voor- en esdoorn achterblad. De zijkanten zijn ook van esdoorn. Mooi he!! (oja, die andere bas is mijn echte bas)

Als eerste: Het bouwplan

Op www.violins.ca heb ik een bouwplan en het boek van Peter Chandler kunnen kopen. Een goed boek, denk ik.