vrijdag 31 december 2010

Klemmen deel 2

Zo, dit zijn ongeveer 40 klemmen. Er komen er dus nog 10. Ik had een gebrek aan boutjes, moertjes en nippeltjes.

donderdag 30 december 2010

Ondertussen wat lijmklemmen gemaakt

Nu het moment nadert dat de beide bladen af zijn moet er gelijmt worden. Hiervoor heb ik 50 klemmen nodig. Je kunt ze kopen maar zelf maken is gebruikelijker. De eerste 7 zijn af (op de kurkjes na)

Krulupdate

Af en toe werk ik nog even aan de krul. Dit zal ik blijven doen tot dat ik ga lakken. De onderkant van de krul is nu wat diepen uitgegutst. Nu nog flink schuren om alles strak en glad te krijgen. Daarna een facetrandje en dan hopen dat de vorm blijft, of nog beter wordt.



dinsdag 28 december 2010

Zo gezegd zo gedaan

Na anderhalve avond, een neus vol stof, een boze vrouw omdat haar net gereviseerde fiets onder het stof zit en een hoop herrie is het grove uitholen van het achterblad gereed. Het is nu overal ongeveer 15 mm dik.
Het achterblad (de onbewerkte planken) woog 21 kg. Na het uitzagen van het blad woog deze nog maar 16 kg. Na het curven van de bovenkant en het grof uithollen weegt het blad nog maar 4250 gram. Nu moet ik van 15 mm dikte naar gemiddeld 7 mm dus hij zal nog wel een stuk ligter worden.
buitenkant

binnenkant (al een klein beetje geschaafd)

Beestachtig...

En toen was hij binnen... de saburr-tooth. Met mijn guts door het esdoornhout is een onbegonnen werk. Hier moest een andere oplossing voor gevonden worden. Een vriendelijk schijfje voor op mijn haakse slijper.
Het koste me anderhalve avond om ongeveer 8 kg massief esdoorn te verpoederen :) Met de guts had dat mij zeker 2 weken gekost en een hoop blaren.

En hier istie dan...

Een grotere doos hadden ze niet...

Au... dat doet pijn! De saburr-tooth

maandag 13 december 2010

Voortgang achterblad

Het achterblad begint al vorm te krijgen. Ondanks het esdoornhout harder is dan vuren schaaft het een stuk gemakkelijker. Alleen een paar grote vlammen bederven een beetje het plezier... maar daar hebben we de haakse slijper voor :-D

Als je goed kijkt zie je hoeveel vlam erin zit. Als hij goed glad is geschuurd dan zal het nog beter te zien zijn.
De bovenkant van het blad heb ik iets te groot uitgezaagd. Deze bovenkant zal op de zijkanten iets moeten meebuigen. Ik weet nu nog niet of dat heel makkelijk en precies zal gaan. Na het buigen en lijmen maak ik de bovenkant pas op maat. Dit betekent ook dat ik de inleg (het zwarte lijntje rondom) pas ga maken als het blad op de bas is gelijmd. (zie: http://mijncontrabas.blogspot.com/2010/04/wat-krom-is-recht-praten.html )

maandag 15 november 2010

Af en toe een krulletje

Om de zoveel tijd erger ik me weer aan mijn krul. Er zit dan niets anders op om er weer aan te gaan schaven (met de guts).
Hier het resultaat voor ik naar de basbouwer ging om alles eens te laten zien. Het tweede plaatje de eerste correcties (de krullen moesten dieper uitgesneden worden en ronder) en het derde plaatje is hoe ik hem zojuist het gemaakt... nog dieper en vooral scherper.


woensdag 10 november 2010

De start van het achterblad

Als eerste grof uitgezaagd. Ik overweeg over dit proces minder te bloggen omdat dit eigenlijk het zelfde is als het voorblad. We zullen zien. Op dit moment ben ik het blad aan het vlakken zodat deze mooi aansluit op de zijkanten. 
In deze schuur,gehuld in houtstof, werk ik nu. Eigenlijk is dit een kunst op zich :)

Afronden van de zangbalk

Na het lijmen flink geschuurd en de hoekjes mooi afgerond...klaar.
Wat nu nog rest het bovenblad in totaal flink mooi schuren, de zadel maken (stukje ebbenhout onderaan het blad) en de rand afronden.

zaterdag 6 november 2010

Even controleren

En nu maar hopen dat de zangbalk aan de goede kant van het blad zit. Anders wordt het een linkshandige bas :(
Maar gelukkig klopt het!

Lijmen van de balk

Nadat het voorlijmen gedaan is is het echte lijmen aan de beurt. De zangbalk ligt vrij ver op het blad, een normale lijmklem gaat dat met zijn bek-opening dus niet halen. Wat ik bedacht heb zijn een aantal houten beugels, beplakt met wat kurk, die de afstand tussen de rand van het blad en de blak wel halen, die vervolgens met normale lijmklemmen stevig dicht te knijpen (zie foto's).
Op een handige besparende manier uit één stuk meubelpaneel gezaagd.

Alles klaar leggen om snel te kunnen klemmen omdat de lijm erg snel koud en dus hard wordt.

Tijdens het klemmen brak er één beugel op een knoest (logisch natuurlijk). Ik moest snel handelen en heb mijn snijlat gebruikt om toch nog te kunnen klemmen.

Detail om te laten zien dat er overal lijm tussen uit geperst is... na het nemen van deze foto heb ik de lijm wel weggeschraapt nu het nog zacht is. Als de lijm eenmaal hard is is het zo lastig dat ik het waarschijnlijk niet meer weg zal halen.

vrijdag 5 november 2010

De zangbalk

De zangbalk of de bassbalk (dit omdat de balk onder de lagetonenkant van de kam zit) heb ik gezaagd uit een stukje mooi recht generfd vuren. De nerf moet parallel lopen aan de hoge kant. Het balkje moet spanningsvrij gelijmd worden dus een perfecte fit is van belang. Dit doe je door met een pen en blokje de welving over te trekken (zie foto) en en uit te zagen. Op de plek waar het balkje komt te zitten kleur je met pastelkrijt. Als het balkje op die plek word gelegd geeft het krijt af op de delen welke het blad raken. Deze delen moeten worden weg geschraapt en dit proces herhalen totdat het hele balkje het blad raakt. (in mijn geval heb ik het ongeveer 30 keer gepast en geschraapt voor ik tevreden was)


Mooi magenta (Knipoog naar Yassine) is niet lelijk.


De bovenkant ook een mooi vormpje geven.

Mooi he!

Voorlijmen is wel een must. Het hout zuigt behoorlijk.
Even drogen en morgen ga ik het balkje lijmen.

zondag 31 oktober 2010

f-gaten zijn klaar

Ik ben begonnen de gaten te snijden met een set scalpels. Het handvat is te klein en de mesjes, hoewel ze wel goed scherp zijn, zijn te dun en te flexibel. Ik kon twee dingen doen. Een nieuwe mes kopen en na het weekend pas verder kunnen gaan omdat het mesje dan pas binnen is, of verder k.tten met de scalpels OF gewoon zelf een mesje maken. De schaaf was immers ook gelukt dus waarom geen mesje. Ik wilde een smal klein mesje om de rondingen makkelijk te kunnen snijden. Ook moet het mesje stevig zijn zodat ik er wat kracht mee kan zetten. Een oud decoupeerzaagje heb ik met de slijpmachine tot een dun mesje geslepen. Een esdoorn houten handvat eromheen gelijmt en wallah!


En dit is het eindresultaat. Klik erop voor een vergroting. (ik heb het perspectief er redenlijk uit weten te halen dus deze foto is om en nabij zoals hij er in het echt uitziet).Het mesje deed dus prima dienst.
Het bovenblad is nu klaar om gecontroleerd te worden door de basbouwer.
 

donderdag 28 oktober 2010

effe gaten

Ik dacht, die gaten maak ik er zo in... nou nee dus! Wat een kl... klus! Alweer blaren op mijn handen.



Bijna klaar... althans de eerste, die ander moet nog!

zondag 24 oktober 2010

f-sleutels

Ik heb de f-sleutels nagetekend in illustrator om de lijnen wat vloeiender te maken. De bouwtekening is namelijk uit de losse pols getekend dus niet echt strak. Ik was uiteindelijk toch niet tevrede en heb een correctie gemaakt. Zoek de verschillen en welke van de 2 is de mooiste?

zaterdag 23 oktober 2010

Het afslankprogramma is ten einde gekomen

Mede dankzij mijn nieuwe schaaf ben ik op dikte. Het heeft mij flink wat blaren, rugpijn, koppijn (van het stof) en twee volgepropte vuilniszakken met krullen opgelevert. Nu is het blad klaar om de f-sleutels uit te gaan snijden (als ik nu maar niet uitschiet).
Uiteindelijk zijn de randen 5 mm, zijkanten 6 mm, middenbaan 8 mm en de rest 7 mm geworden.
Het weegt nu niets meer. Ben wel bang dat ie breekt nu hij zo dun is geworden.


Nieuwe schaaf

Het op dikte brengen van het blad met mijn kleine bolle schaaf van 12 mm duurt jaren. Er moet een grotere schaaf komen. Aangezien die dingen onbetaalbaar zijn ben ik er 1 gaan maken van wat esdoornhout (had ik toevallig nog liggen) en een oude goedkope schaaf die ik laatst vervangen had. De schaafbeitel heb ik rond geslepen en de zool van met gemaakte schaafje rond geschaaft en geschuurd. En kijk eens hoe mooi en functioneel mijn nieuwe 30mm bolle schaaf is?


woensdag 13 oktober 2010

Nog wat inlegfoto's

Deze was ik vergeten te posten.
Klaar met snijden en beitelen van het gleufje

Ik heb gekozen om geen beenderlijm te gebruiken omdat ik niet snel genoeg zou zijn. De lijm droogt te snel. Gewoon titebond werkt ook prima.

Zo de eerste helft zit!

Nu de bevel gutsen.

Bijna klaar!

dinsdag 12 oktober 2010

Op dikte brengen van het bovenblad

Nu het inleg erin zit en de bevel aan de zijkanten erin is gegutst, wat overigens best een lastige klus was om het overal gelijkmatig te maken, is het tijd om de binnenkant uit te schaven tot juiste dikte. Een beginnend bouwer is bang om te veel hout weg te halen dus.... is het blad nu ongeveer 1,5 dikt overal. Dit moet van 9 tot 5 mm dik gaan worden. Doordat ik een 12 mm bol schaafje heb die niet meer dan een tiende millimeten per keer (minder nog denk ik) wegschaaft heb ik nu al blaren op mijn duim. Dit gaat lang duren. Ik overweeg om eerst de guts te gaan gebruiken om wat bulk weg te halen.

Hier is de inleg en de bevel te zien. De donkere vlekken zijn verkleuringen van het oorspronkelijke hout. De planken waren wat dun dus heb ik op sommige plaatsen weinig weggehaald zodat de kleur van het 10 jaar oude hout nog te zien is. 

Als je het plaatje aanklikt kun je de dikte aantekening zien. Zo moet het gaan worden. VEEEEEL schaven dus.

Work in porgress...

Na het schaven een beetje schrapen om het netjes te maken.