dinsdag 28 september 2010

Dagje op atelier

Na 1,5 jaar weer eens naar de basbouwer. Met trillende knieen heb ik alles meegenomen om te laten "beoordelen". Ik kwam eigenlijk alleen om een gat te boren en wat inleg te kopen. Maar toch...
De eindpingat heb ik geruimd (zelf!). Ik heb een hoop tips gekregen en zelfs nog een stukje les in schaven en snijden. De krul heeft er flink van langs gekregen. Ik moet er nog een flink stuk hout afhalen.... gelukkig niet te veel afgehaald.

het gat!
Hier ligtie dan!

Deze vloerlak raadde de bouwer mij aan! Wordt al jaren gebruikt door de basbouwer.
Maar uiteindleijk kwam ik hiervoor. Inleg voor de randen van het blad.
Ik moet dit hebben om verder te kunnen met het blad.

Gelukkig vond de bouwer dat deze bas er goed uitzag (voor een beginner natuurlijk) Hij was niet ontevrede over het resultaat tot nu toe. Respect!!



zondag 26 september 2010

Het gat boren voor de eindpin

Aangezien ik binnenkort bij de basbouwer inleg (purflin) ga kopen wil ik meteen mijn eindpin van mijn 'echte' bas iets laten rechtzetten. Het gat voor de pin is een taps lopend gat. Hiervoor heb je een speciale ruimer nodig... die heb ik dus niet. Ik laat dit doen. Omdat het gat in mijn bas recht geboord/geruimd moet worden zal er een grotere eindpin in moeten. De oude pin ga ik voor mijn nieuwe bas gebruiken. Het gat laat ik daarom ook meteen boren. Vandaar dat ik deze klus even tussendoor moet doen. De wens van de bouwer was wel dat ik hem eerst met 22mm voorboor... en het liefst recht!

De ruimer (die ik dus niet heb)
Om haaks te kunnen boren een stellage gebouwd

Het eindresultaat voordat ik hem laat ruimen

Grof uitgehold

Het bovenblad is nu grofweg op 1,5 cm dikte uitgehold. Nu eerst de inleg erin en dan op de juiste dikte schaven. Dit zal een tijdrovende, wellicht saaie, klus worden.

zaterdag 18 september 2010

Uithollen

Het bovenblad is, zo goed als het het kon, mooi gecarved. Een vioolbouwer denkt er vast anders over, maar ja, ik ben nu eenmaal geen prof. Nu kan ik het bovenblad gaan uithollen. Met een houten pincet met een bek-opening van 13mm controleer ik de dikte. Ik doe tot nu toe alles met mijn grote guts. Het gaat erg langzaam maar ik houd er wel controle over. Het zou ook met de haakse slijper kunnen met een soort van carve-tool. Ik ben bang dat het dan allemaal te snel gaat er dat ik uitschiet zodat het blad te dun wordt. Een andere mogelijkheid is om met een kolomboor gaatjes te boren welke je een centimeter te ONDIEP boort. Je kunt nu overal aan de binnenkant van het blad boren dat het een lieve lust is. Daarna guts je net zover tot de gaatjes niet meer te zien zijn. En houd je een dikte over van 1 cm.
Als het allemaal klaar is ga ik finetunen met mijn bolle schaafje en mijn zelfgebouwde (zie begin van mijn blog) diktemeter tot een dikte gevarieerd van 5 to 9 mm. (5 aan de kanten en 9 mm onder de stapel)


Ik moet even kijken hoe het eruit komt te zien... wel aardig toch?
Tevens kon ik aan de binnenkant aftekenen van waar ik ga uithollen.


(je krijgt er wel blaren van op je handen)

maandag 6 september 2010

Resultaat...

Voor mijn doen is dit geslaagd!!!


En meteen de volgende reperatie.

zaterdag 4 september 2010

Een harsbelletje repareren

In het bovenblad zitten twee belletjes met hars. Deze kwamen tijdens het schaven tevoorschijn. Volgens de regels moet er een sikkelmaanvormige spie in gelijmt worden. Jaja...
Zo ben ik te werk gegaan:


Dit is de andere (deze repareer ik later)


Met een scalpel heb ik het hars weggesneden en mooi rond en taps gemaakt.


Met kneedgum een afdruk gemaakt welke ik in hout moet namaken.


Uit het resthout wat dichtbij de reparatie zat haal ik een stukje hout. Dit hout zou identiek moeten reageren op vanalles als het hout rondom de reparatie.


Dit moet er in!


Na veel gesnij en geschuur past het blokje erin.


Kijk maar.
Om die ene kleine kier weg te werken heb ik het volgende bedacht. Ik hoop niet dat de vioolbouwers nu een rolberoerte krijgen... Ik heb wat beenderlijm gemengd met zaagsel van dit hout. Met dit papje heb ik gelijmd met de hoop dat de eventule kiertjes mooi opgevult zijn. Laten we het hopen.


Met een hefboom heb ik het blokje erin geklemd. Mijn lijmklemmen hebben een te kleine spanne, dus een beetje improviseren is hier dan wel op zijn plek.


Nu drogen en morgen het restant schoonschaven.
Het zou mij benieuwen!!!!

Voortgang

Alles is nu mooi rond. Alleen nog afwerken EN..... enkele reparaties uitvoeren. Dan wordt het tijd voor de inleg. Dit is het mooie lijntje lang de randen. Dit is de trillingsbegrensing van het blad en voorkomt barsten aan de uiteinden van de nerf, en het is mooi!