woensdag 26 januari 2011

Tijd om de hals passend te maken

Voor ik het achterblad lijm wil ik de hals op maat maken. Nu kan ik er nog makkelijk bij. Eerst moet er een stukje van het voorblad weggesneden worden, wat mij overigens behoorlijk tegenviel. Best dik hout en het kon alleen met het mes worden weggehaald. Nu past de hals erin en kan ik de te lange halsvoet aftekenen en afzagen.



Mooi overzichtje zo!!

En dan lijmen maar...

Met de lijm in de flessenwarmer van onze kinderen, een injectienaald van mijn vrouw en een wiggetje aan de slag. En gelukkig blijkt het eenvoudig te zijn. De lijm vloeit mooi in de naden. Met wattestaafje veeg ik de restanten lijm op en een vochtig doekje erover en op naar de volgende 3 klemmen. Volgens de literatuur zou ik met een bot mes moeten lijmen. Ik had er wel een maar met de injectienaald gaat het veel gemakkelijker.





zondag 23 januari 2011

Voor het eerst de klemmen erop

Voor het lijmen gaat beginnen klem je eerst het blad (het voorblad naar beneden gericht) vast zodat je kunt zien of alles nog past. De krans moet overal precies op zijn plek zitten. Wanneer dat na getrek en geduw het geval is en alle klemmen stevig vast zitten kun je 2 klemmen verwijderen, lijm in het kiertje stoppen en de twee klemmen terug plaatsen. Dan de volgende 2, enzovoort, enzovoort. Eerst moet er een kiertje welke ik niet weggeklemd krijg oplossen. Alle klemmen er weer af dus, schuren en schaven en opnieuw beginnen.

Voor het bovenblad gelijmd gaat worden moet er eerst een ruimte gemaakt worden waar later de zadel in komt. Vooraf gaat dit een stuk makkelijker dan achteraf. Ik heb de zadel zelf uit een stukje ebbenhout geschaafd. Het staartstuk waar de snaren in vast komen te zitten loopt met een kabel over de zadel naar de pin. Er staat behoorlijk wat druk op dat kabeltje dus vandaag moet het zadeltje van hard hout zijn, dus ebben!

Krans klaar

De krans is nu klaar. Er kan gelijmd worden. Tenminste als het bovenblad er klaar voor is.

dinsdag 18 januari 2011

Een blik binnenin

Even voor de fun. Een kijkje IN de bas zoals hij zal gaan worden.

Van voor af aan

Nu de bladen bijna klaar zijn moet de krans (ribben) nog worden voorbereid. De mal is er nu echt helemaal uit. Tijdens het lijmen van het eerste blad wordt er een positiebepalende mal op de blokken geschroefd. Deze heb ik gemaakt toen de echte mal nog in de krans zat. Voorgeboorde gaatjes geven later aan waar de mal moet gaan komen.
Alle blokken van de krans moeten worden afgerond en alles moet mooi glad worden. Er zijn hier en daar nog wat kiertjes welke ik ga opvullen met beenderlijm/zaagsel mengsel.

Krans zonder mal.

hoekblokje welke net uit de mal is gekomen.

Een afgerond blokje. Eigenlijk zou ik hem niet bol maal hol moeten schaven. Ik ben bang dat er dan te veel hout af gaat en zo minder stevig wordt. Uit angst laat ik dit zo. Mijn echte bas heeft ook deze bolle blokjes.

Eindblok mooi rond.

Hier zie je de extra mal, welke ik vast schroef tijdens het lijmen van het voorblad.

maandag 17 januari 2011

Ingelegd met diamanten

Om de lijmnaad van het voor- en achterblad te versterken plakt men er diamantjes op in tegengestelde nerfrichting. Vooral het achterblad is belangrijk omdat ik die lijmnaad niet echt top vind. Een echte vioolbouwer zou hem opnieuw gevlakt of gelijmd hebben, terwijl ik allang blij was dat de twee helften aan elkaar geplakt zaten.
Ik plak er per blad 8 op de lijmnaad

En dit zijn mijn (uiteraard) zelfbouw diamantjes gemaakt van hetzelfde hout als de lining.

Gewichtig

Het achterblad weegt uiteindelijk 2360 gram (nog veel eigenlijk!) Er zal nog iets af gaan wat betreft de randen. Deze zullen mooi rond worden afgewerkt.

zondag 16 januari 2011

D-mensuur

De reactie van de basbouwer op de hals (zie 2 berichtjes hieronder) was dat het ontwerp een d-mensuur betreft en dat blijkt erg gewild te zijn. Dat wist ik dus niet. Zodoende leer ik weer wat. Ik laat de hals dus zoals hij is.
HOERA!

Was even strijken

Met natte handoeken het gebogen gedeelte doorweekt. Ik heb de lijmnaad maar even met rust gelaten. Je weet maar nooit!!!

Met een natte handdoek lekker op zijn heetst strijken. Hiermee hoop ik de spanning van het hout een beetje eruit te halen.

En nu een weekje drogen. Ik hoop dat de bocht er een beetje in blijft staan. We zullen zien.

Even wat twijfels aan de basbouwer voordragen!

Tijdens het vergelijken van mijn hals met de hals van mijn "echte" bas zag ik wel veel verschil. Aangezien ik tijdens het spelen het nekblok gebruik als referentie om zuiver te spelen ben ik bang dat ik op de nieuwe bas snel de fout in zal gaan omdat het blok net effen wat hoger zit dan bij veel andere bassen. Ik heb dit probleem even bij Lucas (de basbouwer) neergelegd. Ik moet anders het blok aanpassen (zie rode stippellijn) en daar heb ik natuurlijk geen zin in. (wordt vervolgd)

Achterblad is op dikte

Nu het achterblad op dikte is heb ik hem meteen op de krans gezet om te zien of alles nog past. NEE DUS... Het vroor behoorlijk tijdens het werken aan het blad. Ik denk dat de vrieskou het blad enigzins heeft uitgedroogd. Nu hij af is en het weer veel vochtiger is treed er flink wat vervorming op.
Mooi!

De bocht is goed te buigen maar de vleugels (het breedste stuk van de bovenkant) buigen flink omhoog. Met veel kracht zijn ze wel op hun plek te buigen. Het plan is nu om het blad met veel klemmen goed te plaatsen. Een nachtje met een kletsnatte handdoek op de bovenkant en de volgende dag met een hete strijkijzer flink stomen. Vervolgens laten drogen en hopen dat de bocht er een beetje in blijft. Het is de bedoeling dat het blad met zo weinig mogelijk spanning gelijmd gaat worden. 
HET WORDT STEEDS SPANNENDER!!!

zaterdag 1 januari 2011

Nu nog de fine-tuning

Het achterblad is op globale dikte. Nu nog op de exacte dikte schaven. De diktes worden: rand 5mm, van 1e lijn tot 2de lijn 6mm, dan 7 en 8 en het stukje in het midden 9mm dik. Het achterblad weegt op dit moment 2.910 gram. Minder dan 14% van de oorspronkelijke planken.