dinsdag 22 maart 2011

Drie maal is scheepsrecht

De derde kleurlaklaag zit erop. Totaal hebben we nu 7 lagen gesmeer; gelatine, stain, 2x primerlak en 3x kleurlak. Ik heb het idee dat hij nu niet veer donkerder wordt. Waarschijnlijk is dit de maximale kleur van de lak. Ik overweeg nod wel een vierde laag maar ben bang dat dat niet veel op zal leveren. Volgens de handleiding volgen hierna nag 4-6 blanke laklagen. Dit is waarschijnlijk om hem extra hoogglans te maken. Op internetfora wordt gezegd dta lak geluid dempt en dus zo min mogelijk lagen moet hebben. Ik wil mijn bas zeker niet hoogglans dus overweeg ik maar één blanke laklaag te doen en die te watteren met het één of ander.
De lelijke voorkant is flink bijgetrokken wat resulteert is een betere nachtrust.

Hij is nu al iets donkerder dan mijn orginele bas. Wat wel tegenvalt is dat de lak toch nog vrij roodachtig is. Ik had toch meer oudbruin verwacht. Hoewel ik dit absoluut niet lelijk vind.

Lakken deel drieduizendvierhonderd en achtenzestig

Ik heb het wat gevlekte bovenblad goed met rottenstone en staalwol in lijnolie geschuurd. De vlekken zijn er op zich nog wel maar een stuk minder heftig.
Voor,

achter

en zijkanten na 2 kleurlaklagen.

Nu vind ik de kleur al mooi. Mijn doel was een bas te kleuren zoals deze originle amati:
en niet zoals deze:

zondag 20 maart 2011

Donkerbruine kleurlak

Aangeraden wordt een laag of 2-3 kleurlak om hem op kleur te brengen. De eerste kleurlaag was een succes.
Na de eerste kleurlaag. Mooie bruine tint.

na gepoetst te hebben met staalwol met gekookte lijnolie. Wel fijne staalwol (000) gebruiken anders maak je krassen. Het doel hiervan is om de opliggende delen wat af te slijten zodat het eindresultaat op een wat oude versleten bas gaat lijken. 

Kijk maar. De randen lichten een beetje op nu. Het geeft meer tekening en dat vind ik als tekenaar erg mooi.

Na de tweede kleurlaag. Krul, zijkanten en achterkant erg mooi in de lak, maarrrr......

De voorkant wilde niet lukken. De verf droogde te snel zodat ik strepen en vlekken begon te trekken. Dit blad moet in de lengte gelakt worden (met de nerf mee) en dat zijn te lange banen om in één keer te lakken (er zitten ook nog tijdrovende f-gaten tussen). Het achterblad lak je daarin tegen met de vlam dus in de breedte. Aangezien je hier geen gaten en een toets heb zitten is dit snel en dus vloeiend te lakken. De zijkanten idem. 

kijk maar. Het resultaat is nu een hele oude bas. Dit was overigens wel mijn doel. Maar op deze manier heb ik er geen controle over. Ik hoop dat de volgende laklaag de vlekken zla temperen. Maar donker dat wordt zal ie worden :) 


donderdag 17 maart 2011

Primerlaag 2

Na gepoetst te hebben met rottenstonepoeder en water, de tweede laag primer erover. Nu staat er op het potje "kleurloos" maar het is toch bruiner dan je denkt. Ook schijnt het te zijn dat die rottenstonepoeder de kleine gaatjes vult. Een soort filler dus! Er hangt hier al een aardige olielucht. Niet roken dus.

dinsdag 15 maart 2011

En nu al de eerste olielaag

Aangezien ik de kleur na de kleuring al snel goed vind mag de olie-vernis-primer erop. Deze laag stop het verkleuringsproces. Er moeten er 2 op met daartussen een polish met rottenstone. Dit houdt dus in dat ik geen schuurpapier meer nodig heb... WEER EEN MIJLPAAL. (onee de hals moet nog een paar keer met nr 400. Maar dat stelt niets voor)
Hier het resultaat na 1 primer laag:
Wel een lekker kleurtje, niet?

Storm na de stilte

Eindelijk kunnen schuren nu het weer wat warmer is.
Ik heb hier wat proefjes gedaan omtrent de kleur. Met/zonder gelatine, antique stain, kleurlak, enz. De antique stain zou ik de zon snel moeten verkleuren naar oud hout. Vrijwel direct na het opbrengen gaf het deze kleur en veranderde niet meer ondanks ze in de zon lagen. Het ziet er wel erg geel uit maar met de kleurlak erover wordt het mooi bruin. Hierbij is het startschot gegeven!!!!

Standaard om te lakken. Een stukje bureau en de basstandaard. Hij kan nu rond draaien.



Nog even twee laatste foto's van de krul hoe hij uiteindelijk is geworden.

Een pannetje met technische gelatine. 3% oplossing. 30 gram in een liter. Nu heb ik er totaal 50 ml opgesmeerd dus de rest eet ik maar op :)



Net na de gelatine laag. Mooie vlam, toch? Helaas is het na drogen weer kleurloos en zie je er niets meer van.
De gelatine laag dient als seal-laag om zuiging tegen te gaan.


Met spons en handschoen breng ik de antique stain aan. Er staat nergens geschreven wat de ingrediënten zijn dus heb ik maar een handschoen aangedaan. Je weet maar nooit.



Net na het inwassen van de stain. Het esdoorn wordt echt wel mooi bruin maar het voorblad van fichte blijft toch wat gelig.

Na drogen en een halve dag voor het raam. Ietsjes lichter geworden maar blijft fraai.


Voor ik ga gronderen met primer-olie heb ik de pegbox zwart gemaakt met stain (soortgelijk als die antique stain maar dan zwart)