Geluid van mijn meesterijk gebouwde chinese bas
Geluid van mijn zelfgebouwde bas
Het eerste geluid van de gerestaureerde bas
De chinees klinkt vooral diep en wat wollig. Mijn eigen bouwsel heeft meer toon maar niet zo diep (hier ga ik aan werken) en de gerestraureerde bas heeft zowel diep als toon. Alleen nog wat beter afstellen en we hebben een winnaar!!
dinsdag 2 oktober 2012
dinsdag 25 september 2012
De setup
Na het maken van het topkammetje is het tijd om de kam op maat te maken en op zijn plek te zetten. Voor een ultieme contact met het bovenblad worden twee pootje iets uit elkaar gedrukt (simulatie van de snaardruk) en de voetje precies pas geschuurd op de plaats van bestemming.
groefjes
Het staartstuk zit met sterk tous om de einpin.
En hier een bespeelbare bas.
De sanren zitten nu nog iets te hoog en de toest is nog niet hol genoeg geschaafd. Deze fijne afstelling wil ik pas gaat doen NA het retoucheren van alle reparaties! Dan komt er ook een geluidsfragment!
Stapelgek
De stapelzetter is binnen!!
Hiermee kun je de stapel in de bas zetten. Je prikt het stokje op het mespuntje, plaatsen en met de achterkant kun je de stapel nog verschuiven. De kunst is de stapel zo te snijden dat hij overal aansluit en ook nog eens NIET omvalt.
Gezien vanuit het gat voor de eindpin.
Halsblok afwerken
Nu de hals zit kunnen de sierstips van ebbenhout (ook weer de oude toets) op zijn plek en kan het achterblad worden afgemaakt.
Hals op zijn plek
Weer een spannend moment is het lijmen van de hals. Dit moet wel erg recht gebeuren. Nu heb ik mij laten vertellen dat de lijmverbinding heus niet zo optimaal hoeft te zijn omdat een bas nu eenmaal een zwakke plek MOET hebben. Als hij valt dat breekt deze lijmverbinding ipv de hals zelf. Desondanks past de hals prima, alhoewel ik om mooi in lijn te zijn de hals iets moest bijtrekken (zie foto) wat toch een miniscuul kiertje opleverde.
De zadel
Onderaan de bas zit het zadeltje. Het is een stukje ebbenhout wat ervoor zorgt dat de onder hoge spanning staande kabels de bas niet beschadigen. Deze heb ik uit de oude toes gemaakt.
donderdag 13 september 2012
Hout gooi je niet weg!
De oude toets met nogal wat basten gooi ik natuurlijk niet weg. Ik heb 4 onderdeeltje van ebbenhout nodat. Topkammetje, staartstukje en twee sierstripjes langs het halsblok. Deze maak ik uit de oude toets.
Lijmwerk
Ondertussen heb ik de toest op de hals gelijmd. Eerst goed gevlakt natuurlijk!
Het bovenblad op (idg onder) de krans gelijmt. Heel veel terug in dit blog zie je wat meer foto's hoe ik dat doe.
resultaat bovenblad
Voor
Achter
Met diktelijnen om een beeld te geven hoe het blad ooit is gemaakt. Ik hoop er achteraf samen met het geluid een conclusie te kunnen trekken.
Met de diktemeter heb ik de exacte dikstes van 8, 7, 6, 5.5, 5.0, 4.5 en 4.0 mm gevolgt en gekrijt.
Zie hier het opgeschoonde resultaat!
Plaatsen van diamenten
Op alle scheuren wordt aan de binnenkant een stukje hout (diamant) met een dwarse nerf gelijmd. Hierna mooi afgerond.
Laatste reparaties bovenkant
Hier zie je het resultaat van het missende stukje hout aan de rand.
maandag 3 september 2012
Verzonken diamantje
Om het barstje bij de f-sleutel te versterken heb ik een verzonken diamantje gemaakt. Dit diamantje zal het lijmen van het blad op de krans niet hinderen.
Een bolvormig stukje hout in een uitgehold stukje. Met krijt kun je hem exact passend maken. Je maakt een afdruk met het krijt en waar er krijt zit schaaf je wat weg. Totdat alles wordt geraakt. Snap je het nog?Inlijmen en afschaven. De nerf ligt diadonaal/dwars op de nerf richting van het blad. Dit geeft stevigheid.
Een bolvormig stukje hout in een uitgehold stukje. Met krijt kun je hem exact passend maken. Je maakt een afdruk met het krijt en waar er krijt zit schaaf je wat weg. Totdat alles wordt geraakt. Snap je het nog?Inlijmen en afschaven. De nerf ligt diadonaal/dwars op de nerf richting van het blad. Dit geeft stevigheid.
Nieuw spaantje
Uit het bovenblad was een stukje hout weg. Na veel gepiel is het me gelukt om een soort wig te maken die in het gat past. Ik moest helaas wel wat hout van het bovenblad wegsnijden (kunst is om zo min mogelijke origineel hout weg te halen)
Drogen maar...
zondag 2 september 2012
Verschil in hoogte
De vorige eigenaar heeft zelf (of laten doen) ooit de voeg gerepareerd. Hij heeft de twee helften niet recht op elkaar gelijmd. Het ontstane hoogte verschil heeft hij IN de bas zo gelaten maar BUITEN de bas weggeschaaft. FOEI!!! Nu heb is de dikte van de ene helft van het stukje voorblad zo als hij moet zijn en de andere helft een milimeter of 1,5 dunner. Aangeschien dat natuurlijk niet mag lijm ik er een bun plaatje hout in om het hoogte verschil op te heffen en de dikte weer te krijgen wat de bouwer derstijds voor ogen had.
Zoveel moet erin om de diktes overal op te compenseren
Dun geschaaft he! Ik zou er wel een viool van kunnen maken :)
Met heeft dik verpakkingsschuim druk ik dit vlakke stukje hout goed in de holling van het blad. Normaal zou je een stuk hout precies moeten bollen om in het holle blad te passen maar omdat het maar om een milimeter gaat is dat stukje hout heel makkelijk te buigen. De basbouwer waar ik wel eens tips van krijg had het zelfs over een stukje fineer. Ik vond het leuk om zelf te schaven... met succes!
Reparatie voeg voorblad
Met stukken doorgezaagd pijp kun je mooie m.b.v. de blokjes de barst dicht drukken. Doordat de ringen dicht op het blad op de blokjes klemt voorkom je dat je het blad omhoog trekt (hefboomwerking). Hier zie je de kleine bast gelijmt.
De voeg wijkt zo erg dat ik er een latje van bijna 1 mm tussen moet lijmen. Niet zo gek want er zat al zo'n latje in maat dan op een slechte wijze, MET HOUTLIJM!!! Ik heb een klein stukje van wat fichte hout met een juiste nerf geschaaft en er tussen gelijmd.
Nog even wat kleine splinters vastlijmen en een kleine spie in een kiertje.
vrijdag 31 augustus 2012
Lijmblokjes
Om de scheuren midden in het blad te kunnen klemmen tijdens het lijmen heb ik er tijdelijk blokjes op gelijmt. Hierop kan ik mijn lijmklemmen zetten.
Nu het voorblad restaureren!
Allereerst wat oude basten los geweekt om witte houtlijm te verwijderen. Dan weer vastplakken. Ket zijn klusjes van niks maar moet daarvoor wel lijm opwarmen en 4 uur drogen. Je zou meerdere bassen tegelijker tijd moeten opknappen!!
Geld heb ik niet, maar spullen!!!
Een mooie dikte meter met een spanne van 35cm. Hiermee haal ik net het verste punt van het blad.
Deze onderdelen waren of stuk of kwijt. Dus nieuwe gekocht!
Kam, toets, staartstuk, stapel, eindpin en een kabeltje.
Achterblad lijmen
Het is tijd om het achterblad weer terug te lijmen. Doordat de krans is aangepast was het behoorlijk trekken en duwen eer hij paste.
Mooi plaatje :)
zondag 12 augustus 2012
Halsblok
Na het schoonmaken van het halsblok heb ik het losse hout verwijderd en nieuw hout aanglijmd. Op maat maken zodat de hlas er weer keurig inpast.
Witte houtlijm
Schoon!
Nieuw hout erin
Op maat gemaakt
Fits like a glove
Nu De hals past ga ik eerst de bladen erop lijmen, dan pas het hals. Ik wil er zeker van zijn dat de hals recht komt te zitten en dat kan ik het beste zien wanneer het bovenblad weer zit.
Dus... het restaureren van het bovenblad eerst!
Abonneren op:
Posts (Atom)