Om de scheuren midden in het blad te kunnen klemmen tijdens het lijmen heb ik er tijdelijk blokjes op gelijmt. Hierop kan ik mijn lijmklemmen zetten.
vrijdag 31 augustus 2012
Nu het voorblad restaureren!
Allereerst wat oude basten los geweekt om witte houtlijm te verwijderen. Dan weer vastplakken. Ket zijn klusjes van niks maar moet daarvoor wel lijm opwarmen en 4 uur drogen. Je zou meerdere bassen tegelijker tijd moeten opknappen!!
Geld heb ik niet, maar spullen!!!
Een mooie dikte meter met een spanne van 35cm. Hiermee haal ik net het verste punt van het blad.
Deze onderdelen waren of stuk of kwijt. Dus nieuwe gekocht!
Kam, toets, staartstuk, stapel, eindpin en een kabeltje.
Achterblad lijmen
Het is tijd om het achterblad weer terug te lijmen. Doordat de krans is aangepast was het behoorlijk trekken en duwen eer hij paste.
Mooi plaatje :)
zondag 12 augustus 2012
Halsblok
Na het schoonmaken van het halsblok heb ik het losse hout verwijderd en nieuw hout aanglijmd. Op maat maken zodat de hlas er weer keurig inpast.
Witte houtlijm
Schoon!
Nieuw hout erin
Op maat gemaakt
Fits like a glove
Nu De hals past ga ik eerst de bladen erop lijmen, dan pas het hals. Ik wil er zeker van zijn dat de hals recht komt te zitten en dat kan ik het beste zien wanneer het bovenblad weer zit.
Dus... het restaureren van het bovenblad eerst!
Kruisbarst
In één van de ribben zit een kruisbarst. Een barst dwarst over een knikkende knoest. Met een voorgevormde mal buitenkant en idem binnenkant (deze is van esdoorn) en wat stoom heb ik overnacht de ronding er weer in geperst. Hierna heb ik het nogeens gedaan maar dan het binneste blok vast gelijmd. Na drogen het blokje terug schaven tot ongeveer 4 mm dik. Dit moet de bast voor altijd dicht houden. Zie het als een grote pleister. Verder heb ik wat basten gelijmt zodat de krans weer helemaal in orde is.
Mooi schoon en voorgevormd met stoom
Blok en esdoorn contrablok
eindresultaat
Abonneren op:
Posts (Atom)