maandag 21 februari 2011

Weer geen rust...

Ik had gehoop dat de bestelling van het vernis lang zou duren. Even een pauze kan geen kwaad. Maar het is nu al binnen.
O my God... kan dat niet allemaal in één blik?

zondag 20 februari 2011

HET BOUWEN IS KLAAR

en nu nog schuren en lakken. De beitels, schaven, zagen en messen kunnen de kast in.
Helaas vriest het buiten weer want binnen kan ik echt niet gaan schuren.

Als laatste de vioolpuntjes

Ik heb gekozen om de puntjes iets naar elkaar te laten wijzen. Ik heb overigs geen idee of hiervoor nog regels in het vioolbouwwereldje zijn. Maar dit vind ik mooi dus doe ik het zo!
Zo waren ze...

beetje snijden en schuren...

en zo worden ze dan!



Correcties aan de hals en sierstripje

Zoals in het vorige blogje ik al schreef zitter er nog een kiertje welke ik MOET corrigeren en een paar welke onbelangrijk zijn maar toch een doorn in het oog. Tijdens het maken van spietjes en ultradun schaaft hout heb ik ook de sierstripjes gemaakt welke op de kopse kant van de ribben en naar de hals komen.

Piest precas. Een ultradun plakej esdoorn vult mooi het kiertje op en geeft de nodige stevigheid.


De sierlatjes die normaal van ebbenhout zijn heb ik van wengé gemaakt. ERG hard en moeilijk te schaven. Maar het is gelukt.

Na drogen moet het uitstekende deel van het achterblad gelijk worden gemaakt aan de halsvoet.

Zo dus.

En hier de sierlatjes.

donderdag 17 februari 2011

De hals lijmen

Nu komt het laatste grote lijmklus... een gedenkwaardig moment. De hals past nu precies in het blok (aan de voorkant zit nog wel een kier maar dat is een ongevaarlijke ondiepe kier welke ik later ga opvullen). Met een blokje geklemd op de juiste hoogte ben ik zeker van een goede aansluiting (zie foto 2).
Dit moet het dan maar zijn.

De föhn geklemt om het hout warm te maken zodat de lijm niet al te snel hard wordt.

Tijdens het oefenen met de lijmklemmen (ja dat doe je als je met beenderlijm werkt, de klok tikt tijdens het lijmen) ging alles makkelijk en snel. MAAR tijdens het echte lijmen vielen tot 20 keer toe mijn kurkjes voor de klemmen op de grond, klem was elke keer weer te nauw, dus waar ik te laat voor was was het strak aandraaien van de  hals op het stukje achterblad. Mopper de mopper

Klik maar op de foto voor een vergroting... een piepklein kiertje. Wat ook mogelijk is, en dat denk ik eigenlijk eerder, is dat de hals zo goed paste dat er bijna geen lijm meer tussen pastte. Het hals past dus eigenlijk niet helemaal meer door de lijm. Het plan is om de hals wel te laten drogen en er later en flinterdun plakje esdoornhout tussen te lijmen. Met de injectienaald kan ik zoveel mogelijk lijm in de kiert krijgen. zodat ik zeker ben van een hechting.

Desondanks ziet het er toch mooi uit.
Nu rest mij de twee latjes op de kopsekant van de zijkanten naast het hals te plaatsen, het achterblad gelijk aan de halsvoet zagen/snijden en de vioolcorners afwerken. Twee avondjes!
Voor de rest schuren en schuren en schuren en schuren, een keertje natmaken en schuren!
De lak is besteld en hoop dat het binnen is op het moment dat ik de laatste klusjes gedaan heb.

Toets inkorten

Voor ik de hals ga lijmen kort ik eerst de toets in. Ik neem de lengte van mijn andere bas (jaja, ik ga mijn bouwprojectje toch echt een echte bas noemen). Met de japanse trekzaak krijg ik een supergladde zaagsnee zodat ik niet dagen hoef te schuren. Ik ben meteen van dat lelijke witte plekje af (zie tweede foto).


De eerste schuurbeurt

Heerlijk zitten schuren...


Mooi he!

maandag 14 februari 2011

Kijkoperatie

Nadat ik het achterblad gelijmd had kwam ik tot mijn grote schrik erachter dat ik de diamantjes (stukjes hout om de lijmnaad te versterken) vergeten was te lijmen op het achterblad. Na help geroepen te hebben bij de basbouwer vertelde hij me dat ik ze via de f-gaten kon lijmen. Met behulp van een dun stokje met daarop een naald. Je prikt de blokjes hout erop. Met veel lijm duw je ze snel op zijn plaats en wacht totdat de lijm koud geworden is. Voorzichtig het naaldje los wurmen en klaar is kees. 

De blokjes heb ik gemaakt van een dun restant van het achterblad welke via de platenzaag afgezaagd was om het blad te vlakken. Zo komen alle stukjes hout goed van pas.

Met een lamp op het f-gat is de binnenkant mooi verlicht. Je ziet hier mijn bamboestokj emet een injectienaald met daarop een diamantje.

En daar zitten ze dan.

Het kan ook niet altijd in één keer goed gaan...


Na de finetuning van de halsblok hield ik nadat de hals mooi recht stond wat flinke kieren over. De hals heeft aan de krukantl zo'n anderhalve cm beweging. De ene kant op zit de hals keurig recht en de andere kant lekker scheef. De ontstane kieren van nog geen millimeter breed zou ik kunnen dicht lijmen door veel lijm te gebruiken tijdens het lijmen van de hals. Een echt basbouwer streeft erna om de naadloze aansluiten te maken. Aangezien ik dat niet ben streef ik naar een zo goed als naadloze aansluiting. Ik ga de kieren dus opvullen met hout i.p.v. lijm. Ik heb bij de plaatstelijke bouwmarkt (ja daar denken ze nog met je mee) een paar flinterdunne stroken vuren laten zagen. Ik heb ze een beetje bijgesneden en schuin afgeschuurd en daarna met beenderlijm gelijmd. Zoals je ziet is het een mooi prutswerkje geworden. Morgen als de lijm droog is de hals passen en dan waarschijnlijk opnieuw pasmaken en dan moet dat het maar zijn.

Klik op de foto om de kier te kunnen zien.

Mooie strookjes

Strook nr1 is gelijmd

Nu de rest nog...

vrijdag 11 februari 2011

Afwerking van het achterblad

Voor ik de hals erop lijm werk ik eerst de beide bladen af. Nu kan ik er nog makkelijk bij. Als de hals erop zit kan de bas alleen nog maar op de rug liggen en dat is niet handig.
Hier maak ik net voor/op de inleg een bevelrandje, das mooi. Ook zijn de randen nu mooi afgerond. Het geheel ziet er nu nog fraaier uit al zeg ik het zelf. Het bevelrandje van het voorblad bleek nu iets anders te zijn dan het achterblad. Inmiddels heb ik het voorblad iets aangepast zodat beide bevelrandjes meer op elkaar lijken. (hier geen foto's van)
Lekker in het eerste zonnetje van het jaar.



zondag 6 februari 2011

Inleg in het achterblad

Ook het achterblad krijgt inleg. Een rottig klusje maar het moet gedaan worden. Hier het resultaat.
Het inleg loopt bij de hals door. Je hebt hier de vrije keuze hoe je dat doet. Ik heb gekozen om het rond te laten doorlopen alsof het een cello is. Over de ronding ben ik niet heel erg tevreden, maar daar is nu niets meer aan te doen. Misschien de rand hier en daar iets bijsnijden zodat het ronder lijkt...





dinsdag 1 februari 2011

Het achterblad op zijn plek

Volgens dezelfde werkwijze als het lijmen van het voorblad heb ik het achterblad geplakt. De lijm was wel een beetje dikker dan de lijm voor het voorblad omdat het voorblad ooit nog eens eraf moet kunnen voor reparaties. Het achterblad gaat er zelden af dus de lijm mag dikker (en dus sterker) zijn. Het was ook wel nodig want er zaten behoorlijk wat kronkels in het hout door de vrieskou in mijn schuur. De kracht van de klemmen was voldoende om alles pas te krijgen, nu maar hopen dat de lijm sterk genoeg is. Dat denk ik wel!

Mijn signatuur

Een echte bas heeft een etiket, een label. Mijn bas krijgt er dus ook één (haha).
Voordat ik het achterblad lijm plak ik het etiket erop. Nu kan ik nog gemakkelijk, anders moet ik het via de f-klankgat met een stokje gaan lijmen. Netjes onder de f-klankgat zodat je hem goed kan lezen.